← kostel sv. Jakuba Většího (Vranov) kostel sv. Andělů Strážných (Vysočany) →
12245 bývalý klášterní kostel sv. Mikuláše z Tolentina

věž kostela
1821 (vyhořel) , jedna věž 1959
u kláštera

Stavbu klášterního kostela vedl vídeňský stavitel Sebastian Blüml a Jan Michael Koppner. Kostel měl dvě věže, dvě kaple a sedm oltářů. V roce 1784 (v době josefínských reforem) byl vydán dekret o zrušení kláštera. V roce 1803 císař František I. dekret o zrušení kláštera odvolal. V době napoleonských válek byla v klášteře zřízena vojenská nemocnice. Dne 30. června 1814 byl klášter zrušen dekretem císařské dvorní kanceláře a klášterní budova rozprodána různým zájemcům. Kostel zůstal opuštěn a v roce 1821 vyhořel. Poté bylo jeho zdivo z větší části rozebráno, zůstala stát jen jedna věž bez zastřešení; ta byla zbořena v roce 1959. - Kostel stál na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 89, 90 a 86) jsou v soukromém vlastnictví (Blanka a Ing. Karel Zlámalovi z Brna).