12188 kaple sv. Floriána

se sanktusníkem

Na místě zbořené kaple se ještě koncem 20. století nacházely trosky zdí a zbytek zastřešení zvoničky kaple. - Obdélná obecní kaple krytá střechou s hranolovou sloupkovou zvoničkou s jehlancovou stříškou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem bylo završeno trojúhelníkovým štítem. Vnější stěny kaple byly členěny lizénovými rámci. Vnitřní zařízení kaple tvořila socha sv. Floriána. - Kaple byla původně přistavěna k domu č.p. 4 na západním okraji návsi (na souřadnicích 50.110447, 13.078399), patrně při ničivém požáru vsi v roce 1860 však byla zničena a znovu byla postavena o něco níže uprostřed návsi ve výseku příjezdových cest stoupajících k areálu bývalého dvora. - Kaple je v původní poloze zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Bochov - Ves Martice je zbořena, zůstaly jen dvě stodoly (jedna přestavěna na srubovou chatu).