12003 kaple sv. Kříže

na rohu Krvavé ulice

Zbořena při rozšiřování silnice. - Krvavou uličkou upomínající na krvavé dobytí Tachova husity dojdeme do dnešní Husitské ulice. Před rokem 1871 bychom došli k Horní bráně, která byla zbořena z tachovských bran jako poslední. Ta byla jednou ze tří městských bran a s ohledem na svou polohu byla nejohroženější. Proto na tuto vnitřní bránu navazoval koridor zakončený ještě jednou nižší branou. Na konci koridoru stávala Křížová kaple jako upomínka na pověst, že právě na tomto místě došlo k proražení hradby husity. - O původní výzdobě kaple nemáme žádné zprávy, ale v poslední čtvrtině 19. století zde bylo instalováno sousoší Kristus na hoře Olivetské od místního rodáka Johanna Rumplera. Toto sousoší bylo roku 1932 přesunuto na skalku u kaple na vrchu Vysoká a poté ke kostelu sv. Václava. V současné době je k vidění v expozici o historii Tachova na zámku. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Tachov.