pravoslavná
SZ od města, při odbočce ze silnice Most - Janov směrem na Souš

se sanktusníkem

Při silnici ze Souše do Kopist byl v roce 1915 zřízen hřbitov pro ruské válečné zajatce. Následně na něm sami zajatci z peněz vybraných mezi sebou vystavěli pravoslavnou kapli. (Na hřbitově bylo během první světové války pohřbeno celkem 1950 zajatých vojáků.). - Čtvercová kaple s nárožími zvýrazněnými opěrnými pilíři měla jehlancovou střechu s válcovou vížkou, kterou zakončovala cibulová střecha s makovicí a křížem. Průčelí dominoval vstup s mohutnou lomenou stříškou nesený dvěma profilovanými sloupy a dvěma polosloupy. Štít nad polokruhovým vstupem zdobila mozaika Ukřižování Krista. - Kaple byla společně se hřbitovem zlikvidována kolem roku 1960 kvůli výstavbě dopravního koridoru Most – Litvínov, i když samotné místo kaple není silnicí ani železnicí zasaženo. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Coal Services, a.s. z Mostu.

Zdroj: Ing. Eva Hladká - Oblastní muzeum Most