11609 kaple Božího hrobu

Torzální (známka 500) zděné kaple

září 1862 (posvěcení)
asi v 60. letech 20. století
S od města

Zachována malá část obvodového zdiva na levé straně, dlaždicová podlaha a kamenná socha Krista. - Kaple byla součástí křížové cesty v areálu severně od města. - Ambrož Hille (1782–1863) z Velkého Šenova dal ve svém rodném městě roku 1856 postavit křížovou cestu. Roku 1862 ji rozšířil o kapli Božího hrobu, která tvořila čtrnácté zastavení. Areál ještě doplnila šest let po smrti zakladatele kaple Kalvárie. Křížová cesta spolu s kaplemi byla průběžně udržována až do 2. světové války, v roce 1939 proběhla její poslední velká oprava. Když byli po válce vyhnáni původní obyvatelé města, o kapli se nikdo nestaral. K nezájmu se přidali zloději a vandalové, takže nejpozději v 60. letech 20. století byla kaple zničena. - Obdélná kaple Božího hrobu nebyla příliš velká. Průčelí kaple dominoval výrazný trojúhelníkový štít zdobený římsami. Vstup byl pravděpodobně volný, bez dveří. Podobná byla zadní stěna kaple, která byla ovšem bez dveří a oken. Boční stěny byly jednoduché, bez oken. Sedlovou střechu pokrývala pravděpodobně břidlice. Podlaha kaple byla dlážděná. Interiér tvořila pískovcová socha ležícího Ježíše Krista, kterou zhotovil krásnolipský sochař Leopold Zimmer. - Pozemek s kaplí patří církvi.