← kostel sv. Jakuba Většího (Dolní Lánov) zvonička (Dolní Lánov) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

(starší), 18. století
koncem 50. let 20. století
v lese, S od města Trutnov

velká

Kaple byla téměř čtvercová stavba vzadu s náznakem apsidálního výklenku a se stanovou střechou pokrytou šindelem. - Postavena v 18. století na místě starší kaple (podle pověsti zde kaple stála již po třicetileté válce). O kapli se až do vyhnání v roce 1946 starala rodina Etrichova, poté už kaple jen chátrala. Zbořena po propadnutí střech koncem 50. let 20. století. - Kaple stála asi 80 m od později postavené Weberovy boudy, pod kaplí se dosud nachází tzv. Annenská studánka; u ní leží několik opracovaných kamenů. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.; o obnovu kaple usiluje spolek, který má podporu vedení města Trutnova. - Ke kapli vedly křížové cesty z Nových Dvorů a z Voletin; v současnosti existuje jen křížová cesta z Voletin.

Zdroj: Městský úřad Trutnov