11273 kaple Panny Marie Pomocné

počátek 19. století
asi koncem 70. let 20. století
JV od hřbitova, na Samotách

středně velká, se sanktusníkem

Kaple byla obdélná s polokruhově zakončeným presbytářem. Vpředu a vzadu zvalbená střecha se sanktusníkem přečnívala směrem dopředu asi 1 m před zdivo. Vchod v průčelí byl zakončen stlačeným obloukem, po stranách kaple měla po jednom polokruhově zakonceném okně. V interiéru byl umístěn oltář a dvě dvojice lavic po třech místech (celkem 12 míst). - Místně byla nazývána Gristlova kaple (Gristlkapelle) či zlidověle Křišťálová kaple (Christalkapelle). - První zmínky o kapli se objevují v roce 1837, kdy ji dal na svém pozemku postavit sedlák Georg Draxler přezdívaný Gristl Josef. Posledním německým majitelem kaple v roce 1946 byl Alois Seidl. - Poslední oprava kaple proběhla v roce 1946, kdy byla kaple nabílena a její šindelová střecha byla pokryta eternitovými šablonami. V 50. letech 20. století byla vykradena, zbořena byla asi koncem 70. let 20. století. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Státnímu pozemkovému úřadu.