u křižovatky cest

Zůstaly jen zbytky pravého předního rohu zdiva. Kaple stála u velké, dnes padlé lípy. - Patřila k domu č.p. 4 rodiny Wohlovy. - Kaple byla čtvercová, vchod v průčelí byl zakončen polokruhově. Uvnitř bývala socha Madony, která byla vytvořena podle vzoru Madony ze Svaté hory u Příbrami; místně se soše říkalo Ausgewiesene. Podle vzpomínek vyhnaných rodáků byla asi 60 cm vysoká socha z kaple zachráněna asi českým vojákem, který sochu zabalenou do hadrů dne 22.5.1950 za ranního šera přenesl z kaple k nejbližšímu bavorskému stavení za hranicí, kde ji našli místní lidé. Dnes socha stojí na malé konzole vpravo v hlavní lodi kostela v Mitterfirmiansreuthu a je uctívána jako Madona Vyhnaná. - Podle této sochy namalovala malířka Vladimíra Fridrichová Kunešová nový obrázek do opravené kamenné kapličky blízko Zadních Stodůlek. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen národní podnik Zemstav Praha. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek kapli zaměřil a pro účely demolice byl objem jejího zdiva spočítán na 15 krychlových metrů. K demolici kaple a přilehlého domu č.p. 4 pak došlo někdy mezi 1.9. a 30.9.1955. - Ves Dolní Světlé Hory je zcela zbořena, kolem jsou nevyužívané pastviny až k německé hranici; celá část obce jižně od cesty k hranici je přírodní rezervací. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě národního parku Šumava.

Zdroj: Vladimíra Fridrichová Kunešová, Státní okresní archiv Prachatice

• Vladimíra Fridrichová Kunešová napsal 05.02.2014 05:21

Z této kaple byla těsně před jejím zničením zachráněna soška Panny Marie. Byla přenesena do Mitterfirmiansreuthu, kde stojí na malé konzole vpravo v hlavní lodi kostela. Madona, které se říká Ausgewiesene je na obrázku v kapličce blízko Žďárku