Poškozené (známka 344) zděné kapličky

Z od vsi, u silnice

V rekonstrukci; zdivo dozděno do původní výše. Bez střechy, zdivo je provizorně kryto plachtami. Dolní část zdiva má novou, ještě nenatřenou omítku. Horní část zdiva má zčásti novou hrubou omítku, zčásti je bez omítky. Bez dvířek, zařízená. - Původní kaplička byla kolem roku 1980 zbořena, zůstaly jen zbytky obvodového zdiva (cca 1,8 x 2,2 m) zasypané troskami. V roce 2022 byla kaplička z větší části obnovena na původním místě a v původní podobě. - Podle pamětníků patřila kaplička ke čtrnácti poutním, nejspíš mariánským kapličkám lemujícím cestu ze Zákup do Horní Police. - Na historických fotografiích je patrné, že k původní kapličce byla zezadu přistavěna jiná kaplička stojící níže ve svahu. Níže postavená kaplička byla původní, měla pocházet někdy z konce 18. století, při stavbě železnice ale byla cesta přesunuta za tuto kapličku a někdy později byla k zadní straně kapličky přistavěna její kopie - "dvojče", jež ale bylo otočeno směrem k cestě. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kapličkou patří firmě Agrome, s.r.o. z Horní Police.

Zdroj: Tomáš Cejp

• Tomáš Cejp napsal 06.10.2020 23:39

Podle pamětníků patřila tahle výklenková kaple ke čtrnácti poutním, nejspíš mariánským, ze Zákup do Horní Police. Na obrázku je vidět, že se opírá o jinou kapli, která je podstatně níže ve svahu. Ta nižší má být originální někdy z konce 18.století, při stavbě železnice ale přesunuli cestu kapli "za záda", neznámo kdy byla postavena její kopie - dvojče "k Ivanovi (Baštovi) čelem".

Moc děkuji za fotografie a informace - doplnil jsem.