← kostel Všech Svatých (Albrechtice) kaplička (Albrechtice) →

hřbitovní kaple
S od vsi, na zničeném hřbitově

se sanktusníkem

Na zničeném hřbitově zůstalo několik rozhozených cihel. - Vedení obce se v roce 1887 rozhodlo zřídit pro Albrechtice u Frýdlantu vlastní hřbitov. Pozemek o výměře 421 sáhů věnoval pro tento účel pan Franz Jamrich. Práce na vybudování hřbitova byly zahájeny ihned, jako první byl na novém hřbitově pohřben pan Franz Krause ž č.p. 20. V roce 1887 byla postavena i hřbitovní kaple se zvonem, který nesl věnování Nejsvětější Trojici a letopočet 1887. Zvon ze hřbitovní kaple (stejně jako zvon z kaple ve vsi) byl zrekvírován vojskem v roce 1916. V roce 1923 byla ve vsi zorganizována sbírka na pořízení nových zvonů do obou kaplí. Pro kapli ve vsi byl objednán zvon nový, pro hřbitovní kapli byl zakoupen starý zvon z roku 1647 z Nové Vsi (kde si pořídili zvon nový) o průměru 55 cm, výšce 52 cm a váze 130 kg. Oba zvony byly posvěceny a do kapliček zavěšeny dne 10.6.1923. Nový zvon do kaple ve vsi nesl nápis Maria Hilf a letopočet 1923, starý zvon zakoupený pro hřbitovní kapli nenesl nápis žádný. Při svěcení obou zvonů se zjistilo, že starý zvon určený pro hřbitovní kapli je větší a má krásnější zvuk než nový zvon pořízený do kaple ve vsi; proto byly dne 12.7.1923 oba zvony vyměněny. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Michal Frydrych z Frýdlantu).