← kaplička (Čistá v Krkonoších) kaple (Debrné) →
10728 kaple sv. Jana Křtitele

se sanktusníkem

Zůstalo jen obvodové zdivo do výše až 0,6 m, v přední části je zdivo nově odhaleno. Kříž před kaplí město Trutnov obnovilo v roce 2017. - Kaple měla atypickou horní část štítu zaoblenou ve tvaru kruhové výseče, boční strany štítu byly stupňovitě uskočené a štít tvořil atiku zakrývající sedlovou střechu. Ve štítě a nade dveřmi byla nad sebou kulatá okénka, horní (větší) bylo orámováno kamenným ostěním. Vstup v průčelí byl zakončen půlkruhovitě. - Kaple byla vypálena při natáčení východoněmeckého historického seriálu Wallenstein z roku 1978, který pojednával o vzestupu, životě a pádu Albrechta z Valdštejna. Později byla spolu s celou vsí Debrné zbořena. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi. - Ves Debrné je zcela zbořena (zůstal jeden polorozpadlý dům); z prostoru vsi je udělána ohrazená pastvina.

Zdroj: Městský úřad Trutnov

• Vladimír Heinzel napsal 05.12.2017 17:38