← kaple (Kunčina Ves) kaplička (Kunčina Ves) →

S od vsi, u silnice do Kačerova

Zbořena mezi lety 1960 a 1961 (armáda tehdy likvidovala neobydlené chalupy). - Stála u dvou mohutných lip. – V roce 1911 dal výměnkář z Kunčiny Vsi čp. 58 Vilém Wanitschke nákladem 220 Kč na svém bývalém statku u nové silnice z Kunčiny Vsi do Kačerova zcela opravit, vymalovat a pokrýt tamní kapličku Matky Boží. Znovuzřízená kaplička byla vysvěcena při posvícení v Kunčině Vsi dne 10. září 1910 na svátek Jména Panny Marie. Kapličku posvětil zdejší farář P. Josef Scheitz. Rozdílný rok opravy a vysvěcení kapličky je uveden přímo v pramenu: Pamětní kniha lokálie v Kačerově 1835 – 1944, str. 106. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Státnímu pozemkovému úřadu.

Zdroj: Státní okresní archiv Rychnov nad Kněžnou