kaplička (Kačerov) →

Z od vsi u silnice do Prorubek

Zbořena mezi roky 1960 a 1961, kdy armáda likvidovala neobydlené domy. - Měla podkovovitý tvar a dveře směrem k silnici. - Byla velká asi jako existující kaple na severu vsi, stála u velkého jasanu. - „Otevřená kaplička u silnice, z kamene, v dobrém stavu, s obrazem Panny Marie Pomocné, postavená v roce 1752 Janem Schröffelem, zahradníkem z Kačerova, na jeho poli, bez nadačního kapitálu. Udržování patří vlastníku pozemku. Tato kaple byla běžně nazývána Schröffelská kaple. Při stavbě silnice 1926 - 1927 byla o několik kroků odsunuta, obnovena a 21.8.1927 posvěcena. Udržování zůstalo na hospodářství, jehož nynějším vlastníkem je Emil Michel.“ (Pamětní kniha lokálie v Kačerově 1835 - 1944, str. 99). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3013) je v soukromém vlastnictví (Marie Chudobová z Bělé a Drahoslav Chudoba z Rychnova nad Kněžnou), druhý (pozemková parcela č. 3014) patří Správě silnic Královéhradeckého kraje.

Zdroj: Alena Strážnická - SOkA Rychnov nad Kněžnou