10670 kaple Panny Marie Pomocné

asi v 50. letech 20. století
V od vsi, v lese, nad pramenem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Proti původní stavbě chybí jen křížek nad průčelím. - Kaple byla soukromá, byla postavena v roce 1935 statkářem Johannem Schlesingerem, přezdívaným Tobesch (proto se kaple nazývá Schlesingerova nebo Tobeschova) ze Chmelíka čp. 37, jako vyjádření díků za uzdravení manželky z těžké nemoci vodou ze zdejší studánky. Voda z pramene měla také uzdravit slepou lesníkovu dceru. Schlesingerova rodina hospodařila na největším statku ve Chmelíku. Po změně majitelů po vyhnání Němců vlastnil pozemek s kaplí pan Daněk z Lezníka, proto se kaple a studánka nazývá i Daňkova. Kaple byla od svého postavení až do druhé světové války hojně navštěvována jak obyvateli z Chmelníka, tak početnými procesími ze širokého okolí: z Lezníka, Pomezí, Květné i Poličky. V období války prý kaple fungovala jako dočasné útočiště pro partyzány, kteří zde údajně přespávali. Byla poškozena pádem stromu někdy ve 2. polovině 40. let; nebyla již opravena a postupně byla zničena. - Obnovu kaple zahájil "Spolek archaických nadšenců" v květnu 2014 vybudováním nových základů a zdiva kaple do výše cca 0,3 m, v květnu 2015 byla obnovena hrubá stavba kaple, v létě a na podzim 2015 postaven krov. - Při odstraňování trosek původní kaple byla nalezena původní cihlová podlaha podkovovitého tvaru (cca 2 x 3 m) s pískovcovým prahem, kamenným základem a v nejbližším okolí se nacházely rozházené cihly. - Přímo pod kaplí se nachází pramen s tzv. Daňkovou studánkou. Voda z pramene původně padala do drobné kamenné kašny se stříškou. Nad pramenem stojí nová soška Panny Marie a nedaleko stojí dřevěný křížek se svatým obrázkem. Při cestě ke kapličce se nacházela křížová cesta tvořená zasklenými obrazy s drobnou stříškou, pověšenými na mohutných jedlích, které původně rostly po celém údolí. Jedle byly skáceny v 50. letech 20. století a obrazy křížové cesty se ztratily neznámo kam. Křížová cesta ke kapli v moderní podobě se 14 zastaveními byla obnovena v roce 2016. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.; obnovu kaple zorganizoval v letech 2014 - 2015 "Spolek archaických nadšenců". Obnovená kaple byla slavnostně posvěcena dne 7.11.2015, nová zastavení křížové cesty byla slavnostně posvěcena dne 3.12.2016.