← kaple sv. Antonína Paduánského (Adolfov) kaple (Adolfovice) →
10644 kaple zvaná "Rindenkapelle"

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

leden - únor 1927, později přistavěn sanktusník
u chaty na vrcholu Šeráku

Stála asi 30 m od Jiřího chaty na vrcholu Šeráku. - V lednu 1927 porodila žena nájemce Jiřího chaty na Šeráku pana Nitschkeho dítě. Pro množství sněhu na Šeráku nebylo možno dopravit chlapce ke křtu. Aby dítě nezůstalo až do jara nepokřtěno, muselo být pokřtěno doma. Domácí křest kardinál Bertram ochotně povolil, a tak byl stanoven den křtu na 17.2.1927. Pan Nitschke tedy vybudoval během ledna - února 1927 poblíž Jiřího chaty dřevěnou kapli, aby v ní mohl být jeho syn pokřtěn. Aktu se ujal pomocný kněz z Dolního Domašova Dr. Adolf Schreiber, pozdější farář ve Vidnavě. Jeho auto cestou uvízlo v blátě, ale nakonec jej k Jiřího chatě dopravily saně rohačky a mohl chlapce v nové kapli pokřtít. Po křtu následovalo bohaté občerstvení a pití, včetně alkoholu. Na zpáteční cestě hosty svážely zpět dolů do Ramzové rohačky se zkušenou obsluhou. V následujících letech se v kapli konalo ještě několik domácích křtů. - Kaple byla obdélná, se sedlovou střechou a sanktusníkem posunutým směrem k průčelí. Vchod ukončen pravoúhle, po obou stranách dveří byla v průčelí okna. Zvnějšku byly stěny obložené kůrou, proto byla nazývána Kůrová kaple (Rindenkapelle). - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: časopis Altvaterbote