u hlavní silnice

středně velká

Stála v zatáčce hlavní silnice na Jeseník poblíž dnešního obchodu. - Byla široká asi 3 m a vysoká (i s křížkem) asi 6 m; nad průčelím byl tvarovaný trojúhelníkový štít. - Nazývána Hrnčířská kaple (Töpferkapelle) podle toho, že stála v zahradě domu, kde byl pradědeček poslední německé majitelky posledním hrnčířem v Uhelné. - Dědeček poslední německé majitelky domu a kaple vyprávěl, že během tzv. Sedmileté války (1756 - 1763) zde při porodu zemřela žena vysokého pruského důstojníka. Značně bohatý důstojník zde po skončení války nechal na památku postavit tuto kapli. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. - Kaple stála na dvojici pozemků; první (pozemková parcela č. 1128/1) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR, druhý (pozemková parcela č. 236/1) patří obci Uhelná.