Zaniklé (známka 600) zděné zvoničky

zvonička
u domu čp. 23

Byla čtvercová (cca 4 x 4 m), vysoká asi 12 m. - Hrušovany měly dříve nejjednodušší zvoničku; zvon visel na dvou dubových sloupech se stříškou. V roce 1783 byla postavena zděná zvonička, která stála u domu p. Veise v ulici Masarykova čp. 23. Visel v ní zvon s podobou sv. Václava, ulitý v Brně v roce 1743. Na zvonu byl nápis: „S. WENCESLAE, ORA PRO NOBIS. 1743“. Nový zvon, který byl zavěšen na zvonici, nesl jméno blahoslavené Panny Marie a vážil 40,8 kg. Pukl a obec nechala zvon přelít. Zvon nyní vážil 42,8 kg. Současně byl objednán nový zvon, který nesl jméno Florián, a vážil 106 kg. Oba zvony byly po opravě zvonice v roce 1860 zavěšeny poté, co byly slavnostně vysvěceny. 18. května 1917 byl větší zvon ze zvonice spuštěn a odevzdán pro válečné účely. – V roce 1952 se zvonička začala naklánět, objevily se praskliny („pravděpodobně vlivem podzemních chodeb“) a proto byla zvonička dne 20.6.1952 zbourána. - Zvonička byla obecní; obec nechala v letech 2000 - 2004 postavit na jiném místě ve vsi nový kostel Panny Marie Královny. - Zvonička stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 153 a 152) patří obci Hrušovany u Brna.

Zdroj: Vlastimila Adamová: Průvodce po všelikém dění v obci Hrušovany u Brna