10444 kaple sv. Alžběty

u špitálu

se sanktusníkem

Zbořena spolu s panským špitálem. - Kaple byla postavena v gotickém slohu při někdejším starém kounickém špitálu, zřízeném pro přestárlé panské služebnictvo. Vystupovala z uliční fronty dolního náměstí do dnešní křižovatky směrem k jihu. Jednalo se o malou stavbu s pětibokou apsidou a dřevěnou věžičkou. Do kaple se vcházelo z hlavní chodby špitálu, která šla středem budovy. V kapli byla umístěna oltářní deska tvořená starým náhrobním kamenem (česká gotika) se jménem neznámého kanovníka snad španělského původu ze 14. století. Kámen se zachoval a při likvidaci kaple byl přenesen do kláštera Rosa coeli. Na povrchu je latinský nápis i maurské znaky. V desce je zasekána a zapuštěna schránka s ostatky některých svatých, které dříve musely být v každém oltáři, na kterém se sloužily mše. - Když padlo rozhodnutí zbořit objekt panského špitálu a na jeho místě postavit kulturní dům, měla být kaple na přání památkářů zachována (byla od roku 1958 památkově chráněna); proto byla zapracována do původních projektů kulturního domu. Vedení města uvažovalo od roku 1956 o stavebních úpravách Orlovny (kulturního domu) a po širokých výměnách názorů byla prosazena varianta rozsáhlé rekonstrukce. Byl vypracován návrh projektu, který se v dalších letech několikrát změnil. Měl být využit i původní objekt špitálu a rovněž kaple měla být zachována. Krajská památková péče nesplnila svůj slib na finanční spoluúčast, protože Ministerstvo školství a kultury ČSSR dne 27.1.1967 zrušilo památkovou ochranu špitálu i kaple. Chyběly proto peníze na zastřešení novostavby. Následkem povětrnostních vlivů došlo ke škodám na stavbě a ta byla zastavena. Roku 1971 začalo bourání částí hotové stavby, znehodnocených povětrnostními vlivy. Srovnáno se zemí bylo torzo bývalého špitálu a v roce 1972 došlo z historického pohledu k nedozírné škodě zbouráním kaple sv. Alžběty. - Dnes na místě zbořeného špitálu stojí kulturní dům, na místě zbořené kaple je chodník. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Dolní Kounice.

Zdroj: Bruno Němec, Dolní Kounice