10369 kaple sv. Václava

na návsi

Má novou střechu. Má jen ozdobné mřížové dveře, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Původní velká kaple byla podkovovitého tvaru, se sedlovou střechou a věží. Byla postavena v roce 1874 na náklady tehdejšího starosty Martina Žahoura. Po roce 1948 zakázalo komunistické vedení obce opravy kaple, postupně došlo k narušení statiky a věž se začala oddělovat od lodi. Začátkem 70. let 20. století byla v obci provedena sbírka na opravu kaple, ta byla přesto v roce 1975 zbořena. - Na místě zbořené kaple byla obcí Okrouhlá Radouň v roce 2012 postavena nová menší kaple sv. Václava; byla vysvěcena dne 28.9.2012. V roce 2022 k ní nechala obec Okrouhlá Radouň dostavět zvoničku s využitím dotace od Jihočeského kraje. - Kaple se zvoničkou stojí na dvojici parcel; obě (stavební parcela č. 211 a pozemková parcela č. 1166/2) patří obci Okrouhlá Radouň.