Torzální (známka 500) zděné kaple

léto - podzim 1955
JV od vsi

Zůstalo jen obdélné obvodové zdivo (cca 3,2 x 2,85 m) zasypané troskami, jedna stěna je zachována do výše cca 0,7 m. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen Karel Schmidlmayer z Kaplic, Bezručova 461 s pomocníky. Podle smlouvy uzavřené mezi Okresním národním výborem v Kaplici, odborem vnitřních věcí a Karlem Schmidlmayerem měl pan Schmidlmayer s pomocníky zbourat v Dolním Příbraní u lesa zbourat hájovnu, statek za hájovnou, statek u cesty a kapli za odměnu 9.234,92 Kč. Prostředky za provedené demolice mu byly vyplaceny dne 1.10.1955. - Pozemek s torzem kaple je v soukromém vlastnictví (RNDr. Zdeněk Mráček z Homole).