10274 kostel sv. Vavřince

ve vsi

Věž má novou šindelovou střechu, ale ohnutý kříž na zakončení. Střecha lodi s malými dírami. Má narušenou statiku; v obvodovém zdivu a podlaze jsou praskliny. – Stojí na mírném návrší uprostřed vsi. – Nynější kostel je již třetí. - Jednolodní obdélná stavba má odsazený pravoúhlý presbytář a fasády členěné lizénovými rámci a polokruhově zakončenými okny. Vstup se nachází v západní štítové zdi s výklenky nad a po stranách portálu. Průčelí je zdůrazněno štítovým nástavcem, který má v bocích proláklá křídla s vázami a jehlanci. Za nástavcem se zdvihá nízká dřevěná věž. V lodi sklenuté neckovou klenbou stojí dřevěná kruchta. V presbytáři byla použita placková klenba zdobená freskou nejspíše z roku 1769 s motivem Poslední večeře. – V roce 1169 náležela obec Hradiště řádu Benediktinských řeholnic, jejichž sídlo bylo v Teplicích. Ve kterém roce byl v Hradišti zbudován kostel, nedá se přesně zjistit. Pravděpodobně se tak stalo za křižáckého tažení ve 12. – 13. století. Fara v Hradišti se vyskytuje v úředních dokladech poprvé v roce 1302 záznamem, že farnost Hradiště zaplatila z titulu papežské desátky půlroční poplatek 8 grošů, roku 1352, 1369 a 1384 9 grošů a v roce 1399dokonce 18 grošů. Kostel v Hradišti byl tehdy velmi bohatý. V roce 1426 po vítězném boji husitů v Ústí nad Labem byl pak kostel husity zničen. – V roce 1528 byl kostel znovu postaven, a sice nákladem majitelů panství v Kostomlatech manželů Herberta a Anny z Kolovrat. Z této doby pocházejí také dva náhrobní kameny s nápisem „Paní Kateřina z Kostomlat a Vřesovic zemřela roku 1552 v sobotu po sv. Šimonovi a Judy“. Druhý náhrobní kámen představoval rytíře s orlím štítem u nohou. Tento náhrobní kámen náležel manželům z Kolovrat. V roce 1691 byl v Hradišti postaven nový kostel, tento byl roku 1761 přestavěn v románském slohu za účelem rozšíření. V roce 1892 byl kostel opatřen novými varhanami, v roce 1929 byla provedena generální oprava kostela. V témže roce dal rolník Adolf Hauptvogel zřídit na své náklady oltář sv. Václava. Vzhledem k tomu, že v roce 1937 vykazovala stavba mnoho trhlin, byl kostel opět kompletně opraven s nákladem 43.000,- Kč. V roce 1948 byl vysvěcen nový zvon. Pozemek s kostelem patří církvi. – Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka České republiky.