10256 kaplička sv. Kříže

ZJZ od vsi, u bývalé křižovatky polních cest

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Upraveno je i okolí kapličky. - V historickém soupisu kaplí, soch a křížů farnosti Radonice z roku 1835 byla popsána následovně: U Kapellenberge (Vintířovského vrchu) malá kaple s ukřižovaným Spasitelem a Pannou Marií a sv. Janem (Evangelistou), zcela nová (soupis z r. 1835), dobře postavená, obrázek na plechu; na pozemku Martina Köstlera z Miřetic, který ji také postavil a jehož rodina ji udržuje; nápis: „Betrachtet und sehet, ob ein Schmerz ist, der Meines Gleichen ist!“ (překlad tohoto citátu je na současném skleněném obraze uvnitř kaple, zhotoveného podle obrazu v kadaňském kostele Povýšení Sv. Kříže). - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (JUDr. Ing. Vojtěch Šašek z Lounek); majitel souhlasil s opravou kapličky, kterou zorganizovala v roce 2019 obec Radonice s využitím dotace od Ústeckého kraje. Obnovenou kapličku posvětil dne 19.10.2019 kadaňský farář P. Josef Čermák.