10254 kaple Panny Marie Bolestné

(dřevěná 1803), později zděná, obnovená 2015
původní asi v 60. letech 20. století
ve V části města poblíž pramene Mikulášovického potoka

Má novou střechu. Místo dveří má ozdobnou kovanou mříž. Uvnitř chybí strop. Zařízená. - Stojí na podélném půdorysu se segmentovým zakončením. V průčelí je umístěn vchod do kaple, nad ním ve štítu prázdná nika. Stěny jsou prosté, bez oken, členěné pouze bílými lizénami. Omítka je hrubá, bez nátěru. Střecha bez věže je kryta břidlicí, okapy zdobí drobné chrliče. Podlaha je dlážděna žulovými kostkami, uprostřed je vyskládán kříž z pálených cihel. Kaple je bez vnitřního vybavení. - Původní dřevěná kaple byla postavena v roce 1803. V inventárním soupisu kaplí z roku 1837 se píše: "je postavena celá ze dřeva, velmi malá a nenápadná, leží na nejhornějším konci vesnice. Byla postavena bývalým kolářským mistrem jménem Nikolaus Pietschmann a až do dneška je udržována jeho dětmi. Má oltářík ze dřeva s obrazem Bolestné Matky Boží." Tato kaple byla později nahrazena stavbou z cihel, která stála ještě v 60. letech 20. století. Postupně byla bořena, až zbyl asi 1 m vysoký zbytek zdiva. I ten byl kolem roku 2000 zčásti rozebrán, jen vzadu zůstalo cca 1,7 m zdiva podkovovitého tvaru do výšky 0,5 - 0,6 m. V roce 2013 byly odstraněny křoviny z okolí kaple, v roce 2014 bylo zdivo z vnější strany vykopáno z trosek, v roce 2015 byla kaple obnovena. - Kaple je zakreslena jako dřevěná na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří městu Mikulášovice; město v roce 2015 zorganizovalo obnovu kaple podle dochovaných fotografií s využitím dotace od Ústeckého kraje.