Vysočina www.znicenekostely.cz - Poškozené a zničené kostely a kaple v ČR / Vysočina /

Probuzení sv. Anny u Pelhřimova

 
Návštěvník
#1 | Zasláno: 4 Zář 2009 22:24
Reagovat 
Občanské sdružení Zelené srdce se pokouší probudit ze spánku zapomenutou kapli sv. Anny u Pelhřimova. V roce 2009 se podařilo s pomocí Města Pelhřimov vyčistit okolí kaple od stromů a keřů a vlastními silami vyčistit vnitřek kaple. Uskutečnil se také Den pro kapli sv. Anny na kterém se sešlo cca 100 poutníků. Byla to první akce po víc jak 50 letech chátrání a nezájmu.
Co myslíte, má smysl pokusit se o její probuzení a obnovu ? Pomůžete nám ?
Více na www.zelenesrdce.blog.cz a nebo na e-mail: zelenesrdce@atlas.cz

Pavel Koubek - sdružení Zelené srdce
Dan
Návštěvník
#2 | Zasláno: 9 Zář 2009 19:23
Reagovat 
Nedala by se kaple zachránit třeba přestavbou na chatu ?
Pavel Koubek
Člen
#3 | Zasláno: 14 Zář 2009 20:06
Reagovat 
Asi dala, ale už by to nebyla kaple, ale chata.
Návštěvník
#4 | Zasláno: 12 Říj 2009 12:05
Reagovat 
Nemyslíte, že by bylo možné zachránit mnoho sakrálních památek podobně jako jsem to viděl v Anglii a Skotsku? Mají tam velkou řadu památkově chráněných církevních staveb přestavěných na byty, kanceláře, knihovny nebo i pro účely ryze komerční. Architektonické památky tak dostávají druhý život. Přijde mi, že u nás, než by se podobné stavby měly používat ke světským účelům, raději se nechají spadnout.
Pavel Koubek
Člen
#5 | Zasláno: 5 Lis 2009 21:06
Reagovat 
Sice velice nerad, ale asi bych si to dokázal představit u nevyužívaných staveb v zástavbě s podmínkou, že zůstane zachována venkovní podoba a nebude změněno okolí. U staveb ve volné krajině si to představit neumím, protože, jak je u nás zvykem, by byla během krátké doby stavba oplocena a u ní umístěna terasa s bazenem atd.
Mariin
Návštěvník
#6 | Zasláno: 9 Pro 2009 08:07
Reagovat 
V případě poutního kostelíka přestavba na chatu? Brr! To raději pravdivou zříceninu.
Mariin
Návštěvník
#7 | Zasláno: 9 Pro 2009 08:15
Reagovat 
Rekontsrukce poutního kostelíka sv. Anny u Pelhřimova je teoreticky reálná. Vlastníkem je Římskokatolická farnost v Pelhřimově, které by výrazně mohlo pomoci město Pelhřimov. Pelhřimov patří k relativně nejzbožnějším městům v celých Čechách (nepočítáme-li Moravu) a město je ekonomicky silné. Vždy tam byla spolupráce dobrá (viz. např. oprava děkanského kostela, restaurování hlavního oltáře aj.). Škoda, že k té obnově nedošlo už dříve, v 90. letech , tehdy mělo město lidoveckého starostu a KDU-ČSL dokonce slibovala obnovu kostela ve svém programu. Pro zajímavost, Pelhřimov je snad jediným okresním městem ve vnitrozemí jižních Čech, které má stále zříceninu kostela z doby komunismu.

Jenom ne profanovat na rekreační objekt, hvězdárnu nebo podobný nesmysl!!! To, jak to dělají v Holandsku nebo v Anglii, by rozhodně nemělo být automaticky považováno za správné. To raději pravdivou zříceninu barokního poutního kostela zakonzervovat a nechat, jak je.
Návštěvník
#8 | Zasláno: 13 Pro 2009 18:12
Reagovat 
Římskokatolický kostel nelze prodat za účelem přestavby rekreační objekt, penzion, hvězdárnu anebo něco na ten způsob. Nemá k tomu nikdo morální právo. Jde o jednou vysvěcenou stavbu a uctíváno je to místo. Takže pokud kostel je zbourán vždycky je to místo na kterém stál kostel a to místo je hodno úcty. Pokud se stal kostel zříceninou pořád ještě zůstává kostelem, příbytkem Božím. Nelze všechny kostely opravit avšak neznamená to že se taky ke zřícenině kostela nemáme chovat s úctou.
Vladimír Žídek
Adam
Návštěvník
#9 | Zasláno: 24 Dub 2010 09:15
Reagovat 
Já zásadně nesouhlasím s žádnou přestavbou církevních objektů na chaty,komereční stavby atd.Kostely, kaple a další církevní stavby jsou budovy ,které by měly sloužit k církevním účelům a k ničemu jinému.Vždyť byly stavěny s účelem na bohoslužby,setkávání lidí s bohem.Neumím si představit ,že jdu okolo nějaké kaple či kostela kde je okolo plot ,z komínu kouří dým o kolo budovy bazén atd.Vždyť to není normální! Vím ,že máme veliké množství církevních památek ,které jsou ve velmi špatném stavu.Vždy mě to rve srdce ,když projíždím nějakou vesnicí kde jsou kostely,kaple a kapličky ve špatném stavu.Souhlasím s tím ,když už církev nemá prostředky na opravu ,že přenechá kostel nebo kapli obci ,ve které se nachází.Přece místo kde se pořádají koncerty či výstavy je vhodnější než chata.Je plno kostelů ,které tak dopadli a přece se vnich občas také slouží mše třeba o svátcích světců, kterým je kostel zasvěcen.Je i plno kostelů kde vůbec mše nejsou ,protože v té dané obci do kostela nikdo nechodí (např. Liberecký kraj a jiné).Měli bychom najít vždy tu nejschůdnější cestu.Děkuji všem ,kterým nejsou církevní objekty lhostejné.
Návštěvník
#10 | Zasláno: 26 Kvě 2010 21:39
Reagovat 
Uděláme všechno proto, aby se alespoň kaple sv. Anny chatou nestala. Můžete nás podpořiit při nadcházející Noci kostelů v pátek 28.5., kdy budeme u kaple od 19,00 do 22,00 hodin (když letošní počasí umožní) a nebo o týden později v sobotu 5.6. od 8,00 do 12,00 hodin, kdy se uskuteční další brigáda pro veřejnost. Více na www.zelenesrdce.blog.cz. Díky.
 
Vaše reakce
Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 
Nick:

Uživatelské jméno  Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Powered by miniBB®