Ústecký www.znicenekostely.cz - Poškozené a zničené kostely a kaple v ČR / Ústecký /

kostely na Děčínsku

 
kostelnikrtyne
Člen
#1 | Zasláno: 13 Říj 2008 09:23
Reagovat 
Po víkendu mohu s radostí sdělit, že z kolonky poškozené opět vypadne jeden donedávna opomíjený a zchátralý kostel. Jedná se o kostel sv. Jana Křtitele v Horních Habarticích, půvabné protáhlé vsi na Děčínsku. Je opraven skutečně od půdy až po věž - a to způsobem naprosto dokonalým. Když jsem viděl interiér, zíral jsem jak v oněmění. Všechno vkusné a esteticky na výši. Není to velká rozlehlá stavba, spíše komorní, o to příjemnější. Doporučuji k návštěvě. Upozorňuji, že kostel není od silnice vidět, stojí vysoko nad vesnicí u posledních domků.

Zde je třeba náležitě ocenit místního duchovního jáhna M. Hrubého ze Srbské Kamenice, který na Děčínsku opravil na deset povětšinou velikých kostelů, z nichž u mnohých zůstaly jen obvodové zdi. To vše za pouhých dvacet let! Následovat pravděpodobně bude kostel v Markvarticích, donedávna rovněž ruina. Kostely okres Děčín tak patří v současnosti v rámci litoměřické diecéze k těm nejlépe zachovalým a panuje zde čilý duch oprav a renovací. Je třeba také říct, že tento okres přišel o velkou část kostelů v sedmdesátých letech, kdy se zde bouralo o sto šest. Na Verneřicku například zůstal pouze jeden kostel...

Martin Šístek
kostelnikrtyne
Člen
#2 | Zasláno: 13 Říj 2008 09:26
Reagovat 
Zjišťuji, že jsem se "sekl" ve vyjádření "od půdy až po věž"- mělo být o sklepa až po věž. Mimochodem, na habartickém kostele je pouze malá vížka.
admin
Administrátor
#3 | Zasláno: 13 Říj 2008 14:19
Reagovat 
Tak to mám taky radost - kostel jsem převedl do sekce opravených.

Michal Valenčík
 
Vaše reakce
Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 
Nick:

Uživatelské jméno  Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Powered by miniBB®